Examination
Examinationen är skriftlig och sker antingen i form av salskrivning eller hemtentamen. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga lärandemål är uppfyllda.
Närvaro vid undervisningen är obligatorisk, en frånvaro måste således kompenseras genom en skriftlig uppgift i en av läraren vald frågeställning, eller på annat av läraren anvisat sätt.
Kursen avslutas antingen med en tre timmar lång tentamen om 5 frågor om vardera 4 poäng eller totalt 20 poäng, eller med en hemtentamen med fem frågor om vardera 10 poäng eller totalt 50 poäng. Frågorna kommer att vara av problemlösningskaraktär. Huvudvikten kommer att läggas vid hur studenten löst problemet samt hur denne utfört argumentationen för den valda lösningen. Givetvis är det i detta moment även viktigt att studenten redovisar vilket stöd som hämtats från förvaltningsrättsliga respektive arbetsrättsliga principer och regler, men avsikten är inte att i detalj mäta studentens lagtillämpningsförmåga, i form av angivande av exakt lagrum.
Vid salstentamen får den litteratur som upptas i litteraturförteckningen medtas. Hemtentamen kommer att utformas på ett liknande, problemlösningsinriktat sätt, men frågorna anpassas till studentens tillgång till en mer omfattande referenssökning.
Betygskriterier
Som godkända betyg används något av vitsorden A, B, C, D eller E. Underkända betyg är Fx och F.
För godkänt betyg på delkurserna krävs att samtliga lärandemål är uppfyllda (minst E).
A) Studenten visar att den med framstående resultat behärskar de krav som ställs i lärandemålen.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner, beskrivningar, analyser och resonemang är mycket korrekta, självständiga och problematiserande.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser är mycket väl anpassade efter sitt syfte och mycket välstrukturerade, klara och språkligt korrekta. Studenten kan på ett effektivt och självständigt sätt använda olika resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Det innebär att teoretiska utgångspunkter tydliggörs. Perspektiv kontrasteras mot varandra och granskas kritiskt utifrån användbarhet och förklaringskraft för det aktuella problemet. De egna resonemangen och slutsatserna utsätts för en liknande granskning.
B) Studenten visar att den med mycket bra resultat behärskar de krav som ställs i lärandemålen.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner, beskrivningar, analyser och resonemang är mycket korrekta och självständiga med problematiserande inslag.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser är väl anpassade efter sitt syfte liksom välstrukturerade, klara och språkligt korrekta. Studenten kan på ett effektivt sätt använda olika resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Det innebär att teoretiska utgångspunkter redovisas. Perspektiv kontrasteras mot varandra och granskas kritiskt utifrån användbarhet och förklaringskraft för det aktuella problemet. Slutsatsernas giltighet diskuteras.
C) Studenten visar att den med bra resultat behärskar de krav som ställs i lärandemålen.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner av centrala begrepp, beskrivningar, analyser och resonemang är relevanta.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser är väl anpassade efter sitt syfte liksom välstrukturerade, klara och i huvudsak språkligt korrekta. Studenten kan använda olika resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Det innebär att teoretiska perspektiv kontrasteras mot varandra och granskas kritiskt utifrån användbarhet och förklaringskraft för det aktuella problemet. Slutsatsernas giltighet diskuteras.
D) Studenten visar att den med tillfredsställande resultat behärskar de krav som ställs i lärandemålen.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner av centrala begrepp, beskrivningar, analyser och resonemang är relevanta, visar god förståelse och är utan större missförstånd.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser är anpassade efter sitt syfte liksom att de är så klara och språkligt korrekta att de kan förstås utan större missförstånd. Studenten kan använda olika resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Det innebär att perspektiv kontrasteras mot varandra och problematiseras med reflekterande inslag för det aktuella problemet.
E) Studenten visar att den med ett tillräckligt resultat behärskar de krav som ställs i lärandemålen.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner av centrala begrepp, beskrivningar, analyser och resonemang är i huvudsak relevanta, mest refererande och utan större missförstånd.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser är anpassade efter sitt syfte och så klara att de kan förstås utan större missförstånd. Studenten kan använda olika resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Det innebär att perspektiv kontrasteras mot varandra och i viss mån problematiseras för det aktuella problemet.
Fx) Studenten visar otillräckliga resultat i förhållande till de krav som ställs i
lärandemålen. Komplettering är möjlig. Ytterligare arbete krävs för att uppfylla lärandemålen. A-E ej uppfyllt.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner av centrala begrepp, beskrivningar, analyser och resonemang inte är relevanta eller tyder på missförstånd, och/eller innehåller mindre omfattande plagiat och/eller bristfälligt referenssystem.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser inte är tillräckligt anpassade efter sitt syfte och/eller att de är oklara och svåra att förstå. Studenten använder få resurser för att utforma och förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Teoretiska utgångspunkter tydliggörs inte. Bristande förmåga att relatera kursens innehåll till teoretiska begrepp. Egna resonemang och analyser utsätts inte för kritisk granskning.
F) Studenten uppvisar stora brister och/eller har inte lämnat underlag för betygsättning. A-E ej uppfyllt.
Kunskap och förståelse: Det innebär att definitioner av centrala begrepp, beskrivningar, analyser och resonemang är felaktiga, och/eller innehåller omfattande plagiat och/eller bristfälligt referenssystem.
Färdighet och förmåga: Det innebär att muntliga och skriftliga redogörelser inte är anpassade efter syfte och/eller att de inte kan förstås utan stora missförstånd. Studenten använder inga resurser för att förbättra sitt arbete.
Värdering och förhållningssätt: Teoretiska utgångspunkter tydliggörs inte. Bristande förmåga att relatera kursens innehåll till teoretiska begrepp.
Egna resonemang och analyser utsätts inte för kritisk granskning.
Digital hemtenta:
5 frågor. Hemtentan öppnas på angiven tid (se schema) och ska lämnas in digitalt (se schema). Mer information ges i god tid före tentan.
Tentamen kan ge maximalt 50 p (10 poäng per fråga).
Betyg på kursen erhålles ej förrän obligatoriet är fullgjort (närvaro och i förekommande fall kompletterings-PM).
Resultat på hemtentamen publiceras ca tre veckor efter inlämning.